14 februari 2019

Karel en Lennie van den Hurk

Artikel
Ervaringen

Karel en Lennie van den Hurk bouwen een duurzaam, innovatief en energie neutraal huis; “Als we bouwen, bouwen we duurzaam! Dat was voor ons meteen duidelijk. Voor onszelf om comfortabel te leven, maar ook wat we voor de toekomst achterlaten, voor onze kinderen en kleinkinderen.

We woonden jarenlang in Oostenrijk, daar hadden we geleerd dat je het meeste rendement haalt, als je je huis maximaal isoleert. Dat is waar duurzaam wonen voor ons begint. We gingen op zoek naar duurzame, innovatieve materialen en bouwmethoden, waarmee we snel en dus zoveel mogelijk prefab konden bouwen. We maken gebruik van Hectar funderingsvloerelementen. Dit is een materiaal met maximale isolatie en waarin de betonnen constructievloer wordt gestort. Dit was al in 2 dagen gereed.

Voor onze buiten- en binnenwanden hebben we een IsoSpan prefab systeem toegepast. Een houtvezel – cement holmantel bouwsteen, waar fabrieksmatig de isolatie al in is aangebracht uit Oostenrijk. Met dit systeem kun je heel snel bouwen, de ruwbouw van onze prefab aangeleverde woning met garage was in 3,5 dag gereed.

Ons dak is een Scandinavisch concept, met lichtgewicht Finn – Joist dakliggers, waar op het dak en tussen de dakliggers de isolatie is aangebracht. We hebben 3-laags (Triple glas) gecoat glas toegepast, met ook grote raampartijen op het zuiden, waardoor we de zon optimaal benutten.

Naast een maximaal geïsoleerd huis, investeren we in duurzame en energiebesparende installaties zoals; een lucht-warmtepomp, vloerverwarming, zonneboiler en PV - panelen, waarmee de woning energieneutraal wordt. Het is voor een architect, aannemer en installateur een uitdaging om alle elementen bij elkaar te brengen, dus het is belangrijk de juiste partners te kiezen! Dat is bij ons goed gelukt. Onze architect reageerde bijvoorbeeld meteen op onze plannen met; ‘Ja, het kan zeker anders dan alleen maar met een metselstenen muur met isolatie ertussen!’. En de aannemer is zo geïnspireerd en enthousiast door ons project, dat hij bezig is om te kijken hoe de IsoSpan prefab elementen toegepast kunnen worden als alternatief voor de traditionele woningbouw. Een mooie ontwikkeling!

Wat veel huizenkopers nog niet weten is dat je extra kunt lenen bij de bank voor energiebesparende maatregelen bovenop je hypotheek. Advies: Informeer hiernaar bij je hypotheek adviseur. Verder zijn er verschillende subsidie en stimuleringsregelingen, wat verstandig is om te onderzoeken.

Tot slot; Ben je zelf een klusser? Ga aan de slag met het isoleren van je huis. Echt, daar is zoveel rendement te behalen.”

We hebben geweldige kavel projecten voor jou in Enschede

We hebben geweldige kavelprojecten voor jou in Enschede

Interessant?

Andere interessante artikelen