21 januari 2020

Léon en Sophie kiezen voor een zelfbouwkavel

Artikel
Ervaringen

Léon en Sophie Olde Scholtenhuis (en dochtertje Fien) vertellen over hun zoektocht naar een duurzame woning nabij het stadscentrum en keuze voor het Janninkkwartier.

Waarom hebben jullie voor een kavel in het Janninkkwartier gekozen?

“Sinds drie jaar wonen wij in het centrum van Enschede, op fietsafstand van ons werk. De nabijheid van winkelvoorzieningen en het plezier van het wonen bij een levendig en steeds populairder centrum, heeft voor ons een grote meerwaarde. Na drie jaar huren wordt het nu tijd voor het vinden van een eigen woning. We missen het groen en een ‘buiten’. We realiseerden ons afgelopen jaar dat het niet gemakkelijk is om een bestaande woning te kopen die aan onze (moderne en ruimtelijke) wensen voldoet, maar ook betaalbaar is. Veelal zijn bestaande woningen minder duurzaam. In de afgelopen jaren lag ook projectbouw in Enschede grotendeels stil. We hebben ons daarom vorig jaar ingeschreven voor een kavel op ‘t Zeggelt, maar hebben hier mede vanwege de geboorte van onze dochter vanaf gezien. Het begint nu toch weer te kriebelen. We zijn voornemens om op een efficiënte manier een modern en duurzaam huis te bouwen. Het Janninkkwartier is een mooie locatie: nog steeds dichtbij het centrum, tevens op fietsafstand van het werk, groen, autoluw en bovendien vooruitstrevend op gebied van klimaatadaptief bouwen.”

Waarom hebben jullie gekozen voor particulier opdrachtgeverschap?

“Vanwege eerdere ervaringen van familie en vrienden hebben we een redelijk beeld wat komt kijken bij het ontwerpen en bouwen van een woning. Het is erg mooi om een woning helemaal naar je smaak te kunnen bouwen. Spannend en tijdrovend, maar het geeft ook veel energie. Hoewel projectbouw ook heel mooi kan zijn, kun je bij particulier opdrachtgeverschap nog meer je eigen stempel drukken.”

Wat is jullie ervaring tot nu toe met particulier opdrachtgeverschap?

“Het particulier opdrachtgeverschap verloopt tot op heden goed. De gemeente stelt voorzieningen beschikbaar die je in staat stellen om zonder teveel tijdsdruk het een en ander uit te zoeken. Wel blijft het spannend: de strikter wordende eisen, de EPC 0,0-norm die verandert in een onzekere BENG norm, de stikstofproblematiek, een overspannen bouw- en installatiesector en de onzekerheid over de bouwplannen van onze buurkavels, maken het dynamisch en soms lastig. Niettemin heeft geen van deze zaken nog tot grote problemen geleid. Het vraagt om inventieve en creatieve oplossingen. Het particulier opdrachtgeverschap is dus zeer boeiende ervaring, maar vraagt wel de nodige tijd en uitzoekwerk.”

We hebben geweldige kavel projecten voor jou in Enschede

We hebben geweldige kavelprojecten voor jou in Enschede

Interessant?

Andere interessante artikelen