Wat je moet weten over het kopen van een kavel

Het is een langgekoesterde wens: bouwen op een mooie kavel in de gemeente Enschede. Het ontwerp heb je misschien al voor ogen, landelijk met rieten kap of juist een moderne stadsvilla. Of sta je er nog helemaal blanco in. Wat je woonwens ook is, door te bouwen volgens particulier opdrachtgeverschap krijg je alle ruimte om je woning te realiseren. Wat dat principe inhoudt, leggen we je graag uit.

Bouwen in particulier opdrachtgeverschap betekent bij ons bouwen met een grote mate van vrijheid! Bij vrijwel alle projecten die je bij ons vindt, kun je zelf de bouwstijl bepalen. Verdiep je daarom in de gewenste locatie, de omgeving en de mogelijkheden qua kavelgrootte. Het is de kunst om de kavel te zoeken die bij jouw woonvisie past. Samen met je eigen architect teken je de contouren van jouw woning. 

Het in particulier opdrachtgeverschap laten bouwen van een huis is een belangrijke stap. Het is een uitdagende ervaring die tijd, creativiteit en soms ook improvisatievermogen vraagt. Het uiteindelijke resultaat is de realisatie van je woonwensen: je droomhuis! Maar voordat je kunt bouwen, is er veel te regelen. Wij leggen je stapsgewijs uit wat je kunt verwachten.

Wonen in Enschede? Ik beveel het aan!

"Enschede is de stad waar je  nu moet zijn als je een kavel zoekt. Je vindt er de best denkbare balans tussen leefbaarheid in de wijk, bedrijvigheid en gezelligheid. Het geeft je het nieuwe, moderne stadsgevoel waar iedereen naar zoekt."

Jeroen Diepemaat, wethouder gemeente Enschede

""

Bij het kopen van een kavel hoort een gedegen voorbereiding. Je denkt na over woonwensen, de omgeving waarin je je prettig voelt en de financieringsmogelijkheden. Op basis van deze gegevens zoek je een passende kavel. Wanneer je kiest voor een kavel van de gemeente Enschede, dan bouw je jouw eigen unieke grondgebonden woning op basis van particulier opdrachtgeverschap. 

De stappen binnen dit proces staan in onderstaand document beschreven.

Downloads:

Een kavel komt in de verkoop. Hoe gaat dat?

Wanneer nieuwe kavels in de verkoop komen, wordt er een moment georganiseerd voor de start verkoop. Alle belangstellenden die bij ons staan ingeschreven worden persoonlijk op de hoogte gebracht van elke nieuwe verkoop. Op één bepaald moment wordt alle informatie over de kavels, prijzen en de verkoopmethode bekend gemaakt. Het kan zijn dat we de kavels bijvoorbeeld gaan verloten of we kiezen voor gunning (oftewel bieden op een kavel). De kavels die na de start verkoop nog beschikbaar zijn, bieden we aan op deze site. Op deze kavels kun je direct een reservering krijgen.

Als je een reservering op een kavel hebt weten te bemachtigen, kun je de kavel één maand gratis reserveren. In die tijd kun je rustig verder met het opstarten van het koopproces. Nu je weet wat de kavel kost, is het ook van belang om de totale bouwkosten inzichtelijk te krijgen.

Na één maand kun je kiezen voor een verlenging van je reservering van maximaal 6 maanden. Deze tijd gebruik je voor de voorbereiding van de koop, het opstellen van het programma van eisen voor je woning, het ontwerp daarvan, het op tijd selecteren van je aannemer en het eventueel al aanvragen van de bouwvergunning.

Reserveringsvergoeding

Als u een reservering heeft bemachtigd op een kavel, dan heeft u altijd eerst één maand een kosteloze reservering. Daarna kunt u gebruik maken van een verlengde reservering van 6 maanden. Dit is een betaalde reservering. U bent deze vergoeding echter alleen verschuldigd als u de reservering beëindigd (en dus niet overgaat tot aankoop van de kavel). De verschuldigde vergoeding loopt per maand op.

Hieronder de reserveringsvergoeding voor onze kavels:

Geldend voor kavels met een verkoopprijs TOT € 200.000,- (inclusief BTW):

1e maand  €    750,-

2e maand  €  1.500,-

3e maand  €  3.000,-

4e maand  €  3.250,-

5e maand  €  3.500,-

6e maand  €  3.750,- 

Geldend voor kavels met een verkoopprijs VANAF € 200.000,- (inclusief BTW):

1e maand  €    750,-

2e maand  €  1.500,-

3e maand  €  3.000,-

4e maand  €  3.500,-

5e maand  €  4.000,-

6e maand  €  4.500- 

Wij adviseren je om in een vroeg stadium het schetsontwerp te bespreken met de welstand en afdeling vergunningen van de gemeente (handleiding afspraak inplannen). Dan weet je of je op de goede weg bent. Het voordeel is dat je makkelijk wijzigingen kunt aanbrengen in je plan.

Als je besluit de koopovereenkomst te tekenen, kun je een ontbindende voorwaarde op laten nemen in de koopovereenkomst. Als jouw huidige woning 9 maanden na het tekenen van de koopovereenkomst nog niet is verkocht, kun je tegen een vergoeding alsnog van de koop afzien.

Binnen 9 maanden na het tekenen van de koopovereenkomst moet je de akte passeren bij de notaris. Dan betaal je de kosten van de kavel en ben je eigenaar van de grond. Je kunt nu starten met de bouw van je huis.

Dit is natuurlijk het meest mooie moment: de eerste paal gaat de grond in! Vanaf nu zie je de contouren van je eigen woning zich langzaam maar zeker aftekenen. Binnen 2 jaar na aankoop van de kavel moet je woning klaar zijn. Met een goede voorbereiding moet dat geen probleem zijn. Wij wensen je in elk geval heel veel plezier met de aankoop van je droomkavel en hopen dat je gelukkig en zorgeloos woont in Enschede!

Let op: Sinds 1 januari 2024 geldt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Het doel van deze wet is het verhogen van de bouwkwaliteit. Kijk voor meer informatie over deze nieuwe werkwijze op www.enschede.nl/wkb.

Je moet er globaal rekening mee houden dat de totale investering al snel €600.000,-- kan bedragen. De kosten van de woning zijn natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren, o.a. van:

  • de grootte van de woning in m2
  • de inhoud van de woning in m3
  • materiaalgebruik/afwerkingsniveau
  • bijkomende kosten (bijv. legeskosten, aansluitkosten, inrichting woning, tuin etc.)
  • kosten voor het inhuren van een kwaliteitsborger 

Vragen?

Heb je nog vragen over dit koopproces? Neem dan contact met ons op. Wij informeren je graag over beschikbare en toekomstige kavels in Enschede, het koopproces en de stappen die je kunt zetten.

We hebben geweldige kavelprojecten voor jou in Enschede

Interessant?

Deel het met anderen, of stuur het naar je eigen mail om later nog eens terug te kijken.

Jouw droomkavel nog niet gevonden?